Wan’s little family…el bros…

Firstly… Assalammualaikum n salam sejahtera semua.. cukup pening la ibu memikirkan how to start my blog AGAIN after a loooooong holiday…my first post..adus… so akhirnya memutuskan untuk memperkenalkan el bros, anak3 ibu yang melengkapkan Wan’s little family setakat ni..setakat ni k..hihi…^-^

mikael

k.. ni putera sulung ibu, Dhani Mikael yang menjadikan gelaran ibu n ayah tu rasmi untuk kami.. dilahirkan pd 01 Oktober 2009, 11.27 malam. Mikael ni sgt la petah.. bercakap takde pelat2.. Alhamdulillah.. tp kena tahan ckit sbb dia sgt byk bertanya.. (kalah budak dalam iklan susu ANMUM )

DSC01186

Ni lak Irfan Rafael. baby bucuk ibu n ayah ni dilahirkan pada 01 Oktober 2012, 9.37 malam.. takde apa yg tersilap taip k..memang birthday diorang sama k.. hihi.. budak ni mmg manja la.. thats why we called him baby.. after ada Thariq dia pn jadilah abang baby.. ^___^ dalam manja2 ni garang juga tau..

thariq

Ha…budak yg kaki sengih ni lak Armand El Thariq namanya.. (dh tak tahu EL apa lg nak bagi pas MikaEL & RafaEL..hihi..) Dia lak dilahirkan pd 25 Mei 2014, 6.05 petang. Antara anak3 ibu dia ni la yg paling senang bab makan..smua masuk.. n sgt cute sebab suka senyum, sengih n wat macam2 muka.. tapiiiiii… sekarang ni tgh musim kuat nangis..tak leh berenggang langsung dgn ibu.. cmne la ibu nk wat kerja rumah..? wah..ada alasan tak wat kerja rumah.. ^-^ byakla..ingat ada sukarelawan nak dtg tolong kemas…hahaha..

Apapun perangai masing2… ibu n ayah sayang korang sgt2..

ok.. El bros dh dikenalkan.. so now nk share gua tempat El Bros ni luangkan masa lak.. ni jela yg termampu tapi klu leh jd inspirasi pd parent lain, Alhamdulillah..

bilik

haha..ni la bilik diorang..simple kn.. abaikan je efek2 kt almari tu yer.. kihkih.. yang merah tu katil Rafael.. Asalnya katil Mikael pastu ntah nape nk tukar2 ntah.. lantak korang la…

Mini Library (1)yang ni lak katil Rafael yg dh jadi katil Mikael… Car seat yg dh rosak tu lak berjaya dijadikan kerusi membaca si Thariq.. ada gak la gunanya dr terbiar je dalam stor kan.. n kalau waktu nonton movie lak..tetiba kerusi tu akan jd kerusi Rafael.. herm… janji diorang tak gaduh.. sharing is caring kn.. ^-^

DSCF2236

ni lak diorang pnya man cave la konon.. tempat melepak, main nyorok2, n kadang2 jd tempat utk sesape yg nak merajuk n nk cool down.. untuk main pondok2? harusla…

DSCF2215

ni lak tempat untuk el bros wat aktiviti bebas..apa2 la.. biasanya main kereta la sbb tikar tu ada jalan kn.. n kadang2 dimonopoli oleh Mikael sebagai tapak pembangunan bandar LEGOnyer.. yg penat ibu n ayah la sbb dia bising tak bagi adik2nya masuk.. huh…macam2..

DSCF2246

ni la tempat utk menempatkan barang2 el bros.. bahan bacaan, mainan..macam2.. kemas tak? hahaha..faham2 jela…

DSCF2249

ni bakul Thariq.. dh tentulah mainan dia semua dalam ni tp kadang tu ada yg hilang.. kemana perginya? Abang Mikael ambik wat bahan binaan tambahan dalam bandar LEGOnyerrr….

DSCF2256

rak ni lak menempatkan SEBAHAGIAN dari barang mainan yg sekaligus menjadi antara ABM ibu dalam mengHOMESCHOOLkn diorang..amekaw..bahasa melayu.. truk tul.. pandai2 ar tapis ek.. ^-^ hihi.. rak sebelah tu lak menempatkan buku2 aktiviti diorang ni..dr buku mewarna, menulis, mengira, bahasa, agama n what so ever.. smua ada kt situ..

puzzle

ni lak sebahagian dr jigsaw puzzle Mikael..dia mmg suka puzzle..selain jigsaw puzzle dia layan gak spot the difference. baru2 ni dia start layan lonpos.. nanti ada masa ibu share k.. yg nampak sepah2 tu lak antara hasil art craft diorang dgn Jemari Ibu Homeschool.. hahaha..

DSCF2257

sensory n fine motor skills tools. yang ni terdiri dr hairband, crystal gems, pom pom, ice cream stick, cloth clip, n macam2 la yg ibu guna untuk sesi sensory n fine motoir skills. Alhamdulillah berhasil…

DSCF2259

blok2 kayu tu semua pn tahu untuk apa kn.. topi2 tu lak guna waktu pretend play.. n yg bawah tu utk wat mini konsert.. el bros da rockstar.. walla….

DSCF2318

konsert2 gak.. dalam umah je..jgn harap nk jd retis ke apa.. nk masuk2 AF ke apa bagai.. jangan nk cari pasal.. byk lg bnda lain dalam dunia ni leh wat..

DSCF2261

rak yang paling tinggi tu lak untuk bahan bacaan ibu n ayah.. kotak kuning bekas A4 paper tu lak adalah untuk letak semua hasil seni el bros… sayang wei…bila ada masa lapang..duduk dgn diorg pastu belek2 balik.. satu sesi yg best.. tp tak leh lawan sesi tgok gambar lama diorg.. selalu2 la cari masa utk wat sesi tu.. best n nanti ada la yg touching2..pastu jadi manja2.. muach el bros ucuk acam…

library

“Iqra”…

“Children who read become Adults who think”…

so ibu buatkan mini library utk membudayakan membaca pada anak2 ibu.. apa yg termampu jela..

DSCF2276

ni buku2 cerita..macam2..majalah pn ada.. setakat ni lebih 50% adalah berdasarkan watak haiwan..biasalah..umur diorg ni kan… slow2..

DSCF2274

ni lak board book turun-temurun dr Mikael ke Rafael n Thariq.. dh nak hancur dh.. Saje ltak dalam box tu sbb senang Thariq ambik sendiri.. kadang tu sedar2 dia hilang rupanya tgh layan buku..

DSCF2286DSCF2299

best kn.. mmg dia tak tahu apa lg tp nk membudayakan tu..kna mula dr awal ye kengkawan sekalian..kita usaha apa yang sewajarnya.. Rafael pn sama..cuma dia akan ambik n bwa pada ibu..kena ibu tgh wat kerja rumah.. haru gak la.. nk ditolak nant kecik ati.. tu la antara cabaran yg tak nampak cm cabaran kn..kn..kn..

DSCF2272

ni ensiklopedia untuk Mikael la.. setakat ni..pasni cam biasa la.. turun-temurun.. bagus koleksi ni untuk anak yg suka tanya “kenapa? kenapa? kenapa?” kadang tu ada fakta yg ibu n ayah pn baru tahu.. betul la anak tu rezeki kn.. bila ada anak ni ibu bapa ada rezeki utk tambah ilmu yg tak diduga.. teruskan usaha.. moga kita dirahmati Allah..

wah.. habis aku tayang.. cam la cantik sangat.. huhu..

DSCF2336

moh tgok ruang tamu Wan’s little family lak..

DSCF2329

ha…dh macam daycare kn.. ada i kisah.. janji anak3 i happy… Thariq tu nangis sbb ayah nk ambik songkok dia.. baju tak pakai ada hati nk bersongkok..anak..anak…

ok la.. Thariq dh nangis.. ada rezeki kelapangan masa nanti ibu share lg cerita2 el bros yg femes di hati ibu n ayah ni.. k.. tata..

wassalam.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s