yay..! balik kampung… Tips survive perjalanan dengan anak kecil.

Assalammualaikum semua..

aku draf ni lama dh..tp busy sgt nk ngemasnya.. ni la baru ada masa ckit.. tu pn curi2..

tak lama lagi nk cuti sekolah kan so leh la korang cuba tips ni mana yang patut..

In Sha Allah..

harap jerebu ni lekas la elok nya.. sian bebudak..mak pak budak pun sama..haru…

BILA ADA ANAK TAK SAMA CAM TRAVEL BUJANG-BUJANGAN !!!

apapun..tips yang nak dikongsikan ni bukan setakat leh guna utk balik beraya di kampung k.. untuk g holiday, naik kete jauh2 pn leh guna..

selagi anda bergelar parent dan harus menempuhi perjalanan dengan manusia ciptaan Allah bergelar KANAK-KANAK. gudluck ^-^

raya

bagi orang lain yang naik MPV or kete besar2 tu ok la.. bagi aku yang naik Honda tua ni.. dgn anak 3 orang anak lelaki.. ulang suara.. 3 ORANG ANAK LELAKI… Plus dengan aku yang ada sakit sendi yang ramai orang kata tak logik untuk aku ada sakit ni sebab aku muda lagi.. mek siti woi.. kalau nk mati tu tgh tidur pun leh tau.. belum sunat pun boleh tau..

lantak la isu tu..

ni nak seronok2 sebab kitorg nk balik kampung ^-^

pada semua yang bujang tu senang la. baju pun boleh siap iron dh pastu gantung kt blkg. semua orang pn nampak dah baju raya korang.. tak yah pening nak siapkan siapa.. tinggal drive hati2 jgn jadi sebab utk mak bapak kt kg nangis lak pagi2 raya nant. tp kalau dh ajal camne kan. apapun.. hati2 k..

tapi bagi yang dh officially jadi parent.. kita semua pn memang dalam fasa fining2. orang lain aku tak tahu la.. tp aku mmg perlu perancangan rapi utk survive perjalanan ni dengan El Bros.

raya

bebudak ni.. mula2 memang ok.. excited la katakan duk berhimpit pn layan je kan.. tp seperti semua sedia maklum mereka takkan tahan nak jadi cam budak baik sgt sepanjang perjalanan k. paling lama pun 2 jam la.. tu pun kalau diorg tertido.. haha..

so sebelum diorang buat perangai dalam perjalanan n kita pun jadi hangin satu badan…

MAK PAK, UMI WALID, IBU AYAH, PA MA, DADDY MUMMY SEKALIAN.. KITA KENA ATUR PLAN..SUPAYA TAK ADA YANG AKAN BATAL PUASA NANTI…^-^

1.  EARLY EXPLANATION.

Kita kna explain kt diorg tentang kemungkinan2 yang akan ada dalam perjalanan kita nant. contonhya jam.. kesesakan lalulintas.. skema bangat dong bahasa gue.. hikhik..

jam

gambar hiasan.. abaikan cermin kete kitorang yg berkeladak tu k..

jgn diorg ingat nant perjalanan akan cool je cam selalu diorg balik kg..

start

bebudak ni bila dh lama kete duk merangkak cam tak bergerak diorang pun mula la nant nk wat perangai.. mula la ada je mulut ibunya yang nk bebel2 n ayah yang tgh drive bertambah fining n stresss… sgt bahaya ye bila kita menyeteresskan pemandu.. BAHAYA!!!

selfie

IKLAN SIKIT !

kalau tak stress pn.. jgn gatal nk selfie2 waktu drive k.. klu tak memandu takpe..tp jgn sibuk2 nk selfie dgn yg memandu k.. Ingatla orang tersayang.

cute-love-hearts-symbol-1

2. OUTFIT YG SESUAI.

mommy2 jgnla pkai cam nk g kenduri..baju bling2..tudung lilit.. duk dlm kete je pun..KESELESAAN LEBIH PENTING DaRi GAYA k..

Ibu ni pakai T-Shirt n suar track je..slipar..sng nk g tandas..hihi.. biarla org kta i selekeh yg penting i happy n tak pening nk layan baju takut kedut or tertanggal manik..kih..kih.. org nk copek pn tak terliur..

3. SEDIAKAN PAYUNG SEBELUM HUJAN.

Kalau dah hujan baru nk terkejar2 cari payung..haru..  So uollzs sbg parent mest lg kenal dgn anak memasing kn.. apa yang diorang minat.. apa yg diorang tak minat.. semua la.. so prepare mengikut citarasa nak kita k.. kat cni ibu nak share jenis2 ‘payung’ yang ibu sediakan sebelum hujan.. waktu panas pu boleh guna..hihi..

….. sediakan SATU AKTIVITI SIMPLE YANG PERLU KOMITMEN SEPANJANG PERJALANAN.

aktiviti 1

cth yg ibu dah buat ialah sediakan sehelai drawing paper yg tebal..lipat 4 n buat no..beri pada anak utk dia tulis nama pekan2 n bandar2 utama yg kitorg lalu sepanjang perjalanan… bila balik nant leh guna semula utk tick tempat yg dh kita lalui.. so seronok bila tgok diorg berkira-kira brape jauh lg nk sampai ke destinasi.. selain dr tu kadang bila tgh meragam pn leh stop sbb nmpak papan tanda baru n sibuk nk tulis kt kertas.. ye..kita ganggu fokus diorang nk tantrum..hahaha.. (dgn nada agak jahat seorang mak2)…( tulisan tu campur2..ada yang ibu tulis n ada yg Mikael tulis… ^-^)

…..sediakan SET PERTOLONGAN CEMAS..

20150715_084932

yang ni bergantung kepada kadar kecemasan masing2 ek.. hihi..

ibu prepare dgn dua set fail berzip.. fail tu sendiri mainkan peranan sebagai meja dlm kete nant.. n dlam pencil case tu lak ada seikat pen macam2 kaler, seikat pensil warna panjang, seikat magic color…lain2 ada pembaris n pemadam.

yg purple tu utk Mikael..dalamnya ada beberapa helai kertas lukisan n buku nota..  n yg hijau utk Rafael..dalamnya ada beberapa helai kertas gak tp ada tambahan ‘shape board puzzle’ & ‘number board puzzle’. juga ada menatang ni..lupa betul apa namanya….ni ha rupabenda alahnya.. leh la dia layan waktu kebosanan kerana abang n adiknya tido..

board rafael

untuk Thariq lak.. ibu ready dgn dua calming bottle.. wat dia layan bila2 rasa nak meragam tuh..

SAM_0146

yang ni ibu letak la sebiji mata tu.. n sebiji butang..nant diorg leka layan mata tu terapung n butang tu tenggelam.. ditunggang-terbalikkan camne pun..camtu la jadinya..

SAM_0150

yang ni la jelly fish calming bottle.. best layan obor2 tu berpusing2 dalam botol tu.. dua2 ni ibu buat sendiri tau.. ada masa nant kita story yg ni lak…

Alhamdulillah.. berkesan la juga.. setidaknya takde la ibu kena riba Thariq sepanjang perjalanan.. leh kejang kaki…

thariq calming bottle

…..sediakan BEKALAN SNEK..

JANGAN LUPA BENDA YG SATU NI. apapun ibu lupa nk ambik gambo.. ibu readykan satu beg khas mmg ltak kt dpan (senang ibu nk urus) ..dlm tu pastikan ada air mineral, solivite ke, vitagen ke, yg sng minum sebotol2 tu.. pastu air kotak susu, stok roti gardenia yg ada krim tu. yang tak leh tggal, cereal..tak kira la koko krunch ke, milo ke, corn flakes ke.. buat diorg ngap2 dlam kete.. bagi mulut depa senyap sat.. hihi.. yg ni bergantung pd masing2 la ye.. ada yg prepare kekacang, kismis..leh je.. lg elok..cuma ibu hr tu tak dan…

…..sediakan BEG PERSALINAN..

dan satu lg yng tak kurang penting sediakan satu BEG PERSALINAN. dalam tu pastikan ada tisu basah, tisu kering, plastik kosong, pampers, tuala, baby bath n baby shampoo(travel size), serta sepersalinan untuk tiap anak.. mana tau nant lewat sampai destinasi ke.. ada yg kebocoran pampers ke, ketumpahan air ke.. tak perlu la nk buka bagasi besar korang tu.. ye dak.. klu jauh sgt perjalanan dicadangkan separuh perjalanan tu mandikan la anak2 biar diorg selesa.. kita pun senang kalu diorang tak meragam kan..

k la.. tu je tips yg ada setakat ni..klu sesape ada idea lain leh la share ye.. jgn malu2.. ^-^

4.  BERDOA, BERTENANG, BERGEMBIRA.

..mulakan perjalanan korang dgn BERDOA..ajak anak2 sekali. kalau boleh ada yg dalam bahasa melayu supaya anak2 tu faham apa yang diorang doakan..make it simple.. cthnya..

Ya Allah.. Permudahkanlah perjalanan kami. Selamat pergi. Selamat pulang.

..jgn lupa untuk BERTENANG. tak yah nk kejar masa sgt.. tak lari kg tu.. kitorang ni relaks je.. balik Tumpat kadang pernah sampai 21 jam.. ha.. jgn tak caya ye..bukan musim raya tau.. saja..slow2 singgah sana..rehat cni.. enjoy perjalanan tu dengan anak2 korang k..

..lastly..BERGEMBIRALAH.. nk jumpa ahli keluarga n saudara-mara kn.. so..jgnla stress.. klu yg nk g bercuti lg la jgn stress..KITA ENJOY..!!!

ni nak share sikit gambo sepanjang perjalanan…

raya16

mula2 singgah di Gerai Jambu Bidor..beli jambu wat buah tangan..tu je mampu..

raya15

tinted kete kita dh tenat dh..nk tint baru takde bajet..sian kt bebudak panas so en. ayah singgah kt kedai aksesori di Bidor n beli temporary tinted nih.. hihi.. ^-^ jadilah..El bros..ayah n ibu sayang korang tau…

raya14

melayan kehijauan..

raya13

detinasi wajib.. Masjid Gerik.. masjid ni meriah sgt.. Subuh pn meriah korang tau.. ada masa nant nk share kisah masjid ni…

raya12

ni kt puncak Titiwangsa..sgt sejuk n leh la perasan g oversea.. hihi.. air paip dia..mak aiii..sojuk amat…

raya11

kami berbuka di Jeli..beli bungkus makan dlm kete je…

ni lak antara gambar2 raya…

raya6

raya5

raya8

muka tunggu duit raya dr atuk..

raya7

nak suruh Thariq salam atuk punyala payah.. Rafael lg la…

raya4

gambar raya 1 family..sgt susah la nk dapat.. ni la yg terbaik.. smua nk tersipu2.. nyampah aiii..

raya10

jd kerja lak nk menjaga si Thariq dr kacau perhiasan kt umah atuk ni.. klu kt umah ibu mmg takde la hiasan2 ni ^-^

raya1

pose poyos Thariq..

raya3

sepupu sepapat en.ayah..

raya2

bersama sepupu sepapat en. ayah.. n ibu la yg paling serabai.. udah landing2 org ajak bgambo..main sauk jela.. ^-^

Apapun pesanan pd semua sila berhati2 walau ke mana pn halatuju kita.. nyawa ni sorang satu je.. jaga molek2..

ni antara pengalaman ngeri depan mata..

nyaris kami pn tak terlibat sama..

waktu kami sampai cni nampak ada orang tgh panjat kluar dr kete..

raya19

raya18

raya17

tata… ^-^

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s