Sensory tu apa ? Penting ke ?

Assalammualaikum..

salam sejahtera..

kepada anda semua, moga bahagia..

eh..cewah..nk menyanyi lak..

hope smua sihat..

DSC01930

ibu ada joined satu group fb ni..

HOMESCHOOLING GENIUS SYURGA..

best..leh share macam2.. nk bincang macam2 hal berkaitan dengan anak2..semua boleh..

korang yang belum join..tunggu apa lg.. go..go..

apa yang ada dalam tu ibu malas la nk cite kt cni..

biar korang join sendiri baru tahu..

index

tp ada ramai gak yang masih kabur bila mommies2 share hal soft book, quit book, busy book… macam2 lagi la kt dalam tu..

segala macam bntuk sensory ada..

tp hakikatnya masih ramai lagi tak jelas dengan istilah sensory..

ni ibu akan cuba kongsi dalam cara yang paling mudah..

so takkan ada ayat bunga2 k.. hihi..^-^

1405041314525

APA ITU SENSORY ACTIVITY?

simple je.. sensory activity tu ialah aktivity yang melibatkan sense.. 

MELIHAT

MENDENGAR

MENGHIDU

MERASA

PERASAAN

DSC01148

ok..hilang tak sikit2 kekaburan korang tuh?

APA OBJEKTIF SENSORY ACTIVITY ?

ni pun simple.. objektifnya ialah membantu kemahiran motor..

MOTOR HALUS (FINE MOTOR SKILLS)

MOTOR KASAR (GROSS MOTOR SKILLS)

20150308_184924

APA PERANAN MOTOR2 NI SEMUA?

(yang pasti jangan guna untuk merempit !!!)

  • MOTOR HALUS (FINE MOTOR SKILLS) : melibatkan otot2 kecil yang berperanan penting dalam kemahiran untuk menulis, mengikat tali, buttoning, zipping dll. simple nk faham yang grakan kecik2.. korek idung pun moto halus la tu.. betul..tak tipu..
  • MOTOR KASAR (GROSS MOTOR SKILLS): melibatkan kumpulan otot besar yang bertanggungjawab untuk aktiviti-aktiviti seperti berlari, berjalan, bergolek, memanjat dan macam2 lagi la..

sekarang..ada sikit terang tak ?

DSC01140

sensory activity ni adalah basic dalam perkembangan anak2 tp ia sangat berperanan besar dalam tujuan hidup mereka ni.. sebab.. kerja diorang ni ialah meneroka, proses untuk memahami maklumat baru.

SENSORY ADALAH MAKANAN UNTUK OTAK

20150207_182654

Inilah sebabnya kita kena benarkan anak2 untuk belajar melalui pengalaman, bukan hanya teori.

Kanak-kanak ini perlu menggunakan deria mereka dan terlibat secara langsung..

20150719_182416

bayangkan belajar guna komputer tanpa guna komputer.. .. ha.. cmne?

bayangkan rasa dingin klu tak pernah pegang ais?

ada ngerti ibu2 sekalian ? ^-^

leh bayangkan cmne rasanya pegang gel kt dalam sensory bag?

tak salah.. cuma ia hanya terhad kepada deria lihat dan separa deria rasa kn..

nk hidu tak leh..nk taste tak leh.. kn..kn..

maka..

CARILAH JALAN UNTUK MENGOPTIMUMKAN PENGGUNAAN DERIA MEREKA..

BERI MEREKA RUANG DAN MASA AGAR MEREKA PUAS MENEROKA..

20150807_183030

PENTING KE SENSORY ACTIVITY NI.. ?

ok.. cmni..

bayangkan nk suruh anak menulis tp tak ajar anak pegang pensil..

korang nk masak tp tak pernah tahu apa rasa bahan2 yg nk dimasak tu..

susah tak.. ?

boleh..tp tak senang..

jd tujuan sensory aktivity ni adalah utk meningkatkan lg potensi diorang..

waktu orang dh melukis anak kita pegang pensil pn tak betul..

kesian kn..

mmg lama2 akan boleh..

brape byk pluang meneroka yg diorang dah terlepas.. RUGI !!!

SAM_0252

 ok la..

harap sape2 yg tak jelas hal sensory tu dh jelas la ckit skrg ni..

bagi mommies sekalian..

jgn wat sesuatu atas dasar ikut-ikutan..

kita kna knal n faham situasi,,

then bertindak yg sewajarnya..

20150719_185432

ALAM CIPTAAN ALLAH ADALAH SENSORY KIT TERBAIK

nant sy share 1 sensory activity..

but ONLY FOR SUPERCOOL PARENT..

tata ^-^

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s