Emotion Care – Bila Anak Buat Perangai… Ishh..Geramnya!!!

Assalammualaikum..
You all smua ok.. hope smuanya ok sbb…
‘happy parent’ akan membawa kpd ‘happy children’ dengan itu terbinalah ‘happy family’ yang akan mewujudkan happy community.. ^-^

20150302_205540
Kita yang matang ni pun kadang2 tak leh nak handle perasaankan.. ni kan pula anak2..

ramai parent skrg yg bniat nak homeschoolkan anak terutamanya yg berusia 6 tahun dan kebawah..

THAT’S GOOD..

bermula dgn parent2 wujudkan persekitaran..

then mhasilkan alat bantu mengajar, busybook,softbook, quietbook, sensory bottle, art,craft… etc..

Tahniah pada semua ^_^

emosi2

TAPI…
masih ada yang tidak terlintas atau tidak memahami berkenaan emosi anak2..

BUKAN SEMUA TAPI ADA

pernah tak kadang2 kita jadi moody..?

mungkin kerana terlalu letih, terlalu sibuk..

kadang2 kita pun tak tahu kenapa..

tp rasa cam frust..

nk marah..sedih..rasa nk baling barang…

itu emosi..

macam tu juga dgn anak2.

Walaupun kita rasa diorang bukan ada masalah hidup ke masalah kerja ke…

KERANA EMOSI DIMILIKI OLEH SEMUA ORANG..

yg takde emosi tu orang2.. so jgn jd orang2…

emosi1
Pernah tak kadang2 anak wat perangai tiba2

n kita rasa macam nk naik angin..

diorang meragam macam ada masalah besar sgt yg mbebankan diorang..

Pernah tak?

Lepas tu kita bagi la busybook ke apa ke..dia siap baling lg..

kenapa?

waktu ni mereka sedang dalam keadaan beremosi..

kita tak leh nak potong emosi tu macam tu je.. so cmne?

BERNAFAS…

emosi4
Dalam Islam pun disuruh kita beristighfar bila mana dalam keadaan tak tentu emosi ni..

klu berdiri disuruh duduk,

klau duduk disuruh baring..

yg penting wujud perubahan postur badan kerana ia akan turut mengubah corak penafasan kita ..

pokoknya disini…

BERNAFAS..

RELAKS…

MASALAHNYA …. Boleh korang suruh anak korang istighfar waktu dia emosi.. ?

klu dia tgh tantrum berdiri hentak2 kaki..leh korang suh dia duduk?

Untungla klu boleh..

lg keras dia berdiri adalah…kn..kn..kn..

So nk wat cmne?

emosi7
Rendahkan badan sama level dgn diorang..

pandang mata diorang..

haha..confirm diorang akan melawan n takkan nk pndang mata korang..

so..peluk diorang erat2 n bawa kepala diorang ke dada kiri kita…

diorang akan melawan terus..

biarkan…senyum, tak perlu kata apa2..senyum, tak perlu kta apa2..

jgn menyanyi lak tau..^-^

relaks..

waktu ni parent yg kna istighfar dlam hati..sbb diorang secara tak langsung sdg dipujuk oleh degup jantung korang..

emosi3

a few second korang akan rasa sedikit slow dia pnya ketegangan..

waktu ni baru korang start bcakap..

gtau korang sayang dia..jgn sedih coz korang sentiasa ada utk diorang..

waktu ni akan ada la yg geleng2 kepala coz tak nk patahkan lg emosi diorg tu..

teruskan je apa yg korang watt u..

sampai satu ketika akan ada yg kuar air mata n ketegangan bdan diorang td korang rasa dh longgar..

ok..done..

waktu ni start lepaskan pelukan,,pegang dua2 pipi diorang,,renung mata diorang n gtau..

ibu sayang awak tau.. jgn wat camni ye.. jgn wat ibu lak sedih..tak sayang ibu ke…?

Ok..pastu pandai2 la ye..hihi…

cara ni aku masih amalkan k.. Try it..tak rugi..

emosi6

Ok.. ni keterangannya..

KENAPA KENA PELUK DIORANG ?

Dari baby lg cara utk tenangkan n wujudkan hubungan antara new parent with new babies ialah skin-to-skin contact..

n deguupan jantung kita adalah irama yg menenangkan mereka..

KENAPA PELUK DIORANG ERAT-ERAT ?

Bila kita dlam keadaan beremosi kita cenderung melakukan perkara2 yg tegang..

cm nk baling barang..

cmne nk ckap ek..?

herm..

waktu ni kita ada seolah2 byk sgt tenaga yg tak terkawal..

klu kita leh la g cari squeeze ball ke, g gym ke, jerit kuat2 ke, mengemas rumah ke (ni aku pnya..hihi..)

pendek kata macam2 cara la utk lepaskan tenaga negatif tu..

tp panjang kata.. budak2 mana tahu caranya..

emosi5
Waktu kita peluk diorang erat2 tu..n diorang melawan..

waktu tu la tenaga tu dikeluarkan..

sbb tu kita yg kna beristighfar klu tak kadang2 kita lak yang rasa nk mengamuk..

hihi..betulkan…???

korang jgn tipu la..

INGATAN

KESIMPULANNYA…

diorang perlukan kita untuk handle emosi diorang..

n slow2 kita cuba bantu diorang belajar camne nak handle emosi..

Ini pun membantu kita handle emosi kita..

Selain daripada tu, korang leh gak guna calming bottle.

jellyfish calming bottle

Ibu wat ni utk letak dalam kete n gua kt umah..

camne nak buat ?

check kat cni… https://jemariibu.wordpress.com/2015/10/29/jellyfish-calming-bottle-to-calm-your-child/

BAGAIMANA FUNGSI CALMING BOTTLE NI?

IA MEMBANTU ANAK2 UNTUK HANDLE EMOSI DIORANG SENDIRI..

Ada masa diorang ni jadi sangat upset cam tak nak disentuh,dipeluk atau bercakap..

Calming bottle ni berperanan dari segi visual la kiranya..

membawa focus dr melayan emosi tu kepada sesuatu yang lain.
Diorang leh shake bottle tu sekuat yang diorang nak (that’s why guna botol plastic bukan kaca..)

ini adalah proses melepaskan geram dalam bentuk tindakan fizikal..

lebih baik dari memukul atau membaling sesuatu kan..

thariq calming bottle

then diorang akan perhatikan pergerakkan dlam botol tu…

pd ketika itulah focus mata n tangan jd sejajar..

jantung yg berdegup laju td akan mula slow masuk ke mood relaks tanpa diorang sedar.. n melancarkan penafasan…

jika diorang masih tak ready nk kuar dr emosi tu biarkan…

berikan mereka ruang n masa utk mereka layan calming bottle tu..

emosi8

kadang tu diorang dh ok tp ego dgn kita..hihi..lagi hero2 ni kan..

Apapun teknik ni sewajarnya digunakan sebelum emosi diorang masuk ke fasa tak leh return tu..

mean waktu mula2 dh nampak cam semacam je mood diorang ..

klu dh terlambat tu..sila guna tips di atas..

last
k.. sesungguhnya perasaan anak itu adalah antara perkara terpenting yang perlu diutamakan..

jika kita tak endahkan hal ni mgkin diorang tak rasa apa2 skrg..

tp bila diorang mula faham kehidupan ni..

baru diorang akan nilai perhatian kita pd diorang..

k.. ingat..happy parent..happy child..happy family..happy community..

tata.. ^-^

Advertisements

One thought on “Emotion Care – Bila Anak Buat Perangai… Ishh..Geramnya!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s