Jellyfish Calming Bottle to Calm Your Child

assalammualaikum..

anak2 camne hr ni.. ? hope semua sihat..

n hope fenomena jerebu ni cepatla reda..

dah tak tahan nk menahan keinginan diri nak menggila dgn anak2 wat activity outdoor.. ^-^

tapi..bagi yang bosan2 kat umah tu..leh la try wat Jellyfish Calming Bottle ni..

jellyfish calming bottle

APA PERANANNYA ?

leh baca kat cni…

https://jemariibu.wordpress.com/2015/10/29/emotion-care-bila-anak-buat-perangai-ishh-geramnya/

dh mudahkan kerja korang n pendekkan cite ibu..

memandangkan ramai gak yg tanya cmne nk wat..

ok ni cara2 wat nya..

tp versi Jemari Ibu la ye..hihi ^-^

bahan2

bahan-bahannya…

 

bahan

glitter tu ikut suka korang la nk colour apa..ibu guna silver n gold..

 

bottle

ibu suka design botol Spritzer ni..cute..licin tak berlekuk so mudah tgok dalamnya..

 

bottle2

telah selamat dibuang label..

 

PPlastic1

sehelai plastik dipotong petak.. ibu guna plastik lapik yang orang bungkus nasi lemak tu..senang…

 

PPlastic3

punjutkan..tak kira la came gaya.. camni ke..

 

PPlastic2

camni pun boleh..

 

Plastic

asalkan leh jadi camni..

 

plastic2

ikat dgn benang..jgn terlalu ketat tau..

 

cutting

gunting untuk hasilkan jejari obor2 tu..tggal ckit je..klu lebat sgt nant bila dlm botol efeknya tak nampak sgt..sesak…

 

done cutting

lebih kurang camni…

 

straw inside

then..masukkan straw ke dalam plastik tu melaui ikatan benang yang tak ketat tadi..

 

water in jelly

masukkan fake jellyfish td ke dalam botol..

 

put jelly

isikan air sehingga dia jatuh sendiri ke dalam botol.. nape kita kena isi air dlu dalam tu? sebabnya…kalau tak buat macamtu kempis je la jellyfish tu nant…

 

blue water

masukkan air yg dah dicampur pewarna makanan..

 

jellydone

tinggalkan kira-kira 1/4 bahagian botol tersebut.. ibu tgglkan 1/6 je kot..hihi..

 

glue

masukkan gam..tujuannya utk likatkan cecair dlm botol tu kalau tak bila anak korang main nant, laju jela dh sampai dasar dh jellyfish korang tu.. so klu nk lg slow pgerakkannya..maka lebihkan sukatan gamnya k.. simple..

shake1

tutup n shake bg sebati..

glitter

masukkan glitter..ikut suka..

 

glitter1

dan lagi…

shake2

gam keliling muncung botol, tutup n shake lagi.. guna gam UHU je pn boleh..tp pastikan keliling muncung botol tu kering tau..

 

hasil1

OK.. SIAP !!!!!

 

hasil2

ENJOY IT !!!

Mikael yang Prasekolah pun leh layan benda ni..

actually.. kadang2 ibu pun layan tau.. try it..tak rugi apa pun..

bagi mommies yang dah wat nant jgn lupa share you all punya k..

tata ^-^

Advertisements