DIY Water Bed-Dijamin Mudah , Murah & Super Fun

Assalammualaikum..

korang semua ok?

sebelum ni ibu ada gtau tentang Weekend Project kn..

Sorry sangat baru ada kesempatan nk update..

Tp takpe..

if korang tak sempat nk wat activity ni this weekend..

next punya next punya next weekend pun ada lagi kn..

In Sha Allah…

DSC05144

Kat sini ibu nak share aktiviti yang kitorang dah setel lalui dgn jayanya petang td..hihi..

sesuatu yang SANGAT MUDAH n SANGAT MURAH dalam memberikan keseronokkan kepada buah hati kita..

ibu tak nak bebel banyak2 la ye..

biar gambar berbicara.. ^-^

DSC05098

masing2 masih tak biasa..

DSC05102

layan baring2 dulu.. Thariq duk goyang2 punggung..hihi..

DSC05097

start nak berdiri tp cam ada gayat2 ckit..lawak ar…

DSC05114

sudah mula hentak2 kaki..

DSC05129

DIY Water Sprinkler dihidupkan..n keadaan mula huru hara.. in positif way la.. hihi..

DSC05346 copy

en. Ayah pun tak tahan..nak join sekaki..hahaha ..

DSC05349

berusaha melepaskan diri dari raksasa… ^-^

DSC05318

tengokla betapa sronoknya dia..

dan seterusnya..keadaan semakin tidak terkawal..

diorang masing2 bebas berlari, merangkak, berguling, meneroka..

takpe..

HARI NI IBU BELANJA !!! ^-^

malas nak cite.. tgok je la..

DSC05267

DSC05255

DSC05262

DSC05355

DSC05378

DSC05382

DSC05342

DSC05271

DSC05274

DSC05276

seronok sgt diorang..

n bila diorang seronok ibu pun happy..

you all pun kalu ada masa tu try la ye..

tak rugi..

selain dari berfaedah kepada perkembangan diorang..

aktiviti fizikal, sensory n etc…

kesudahannya yang agak best adalah ini…

DSC05394

DSC05392

DSC05391

ye…diorang tido awal n lena sekali..

maybe sbb kepenatan..

apapun..bagus untuk perkembangan n dapat ibu n ayah rehat awal..hihi..

^_^

ha… klu korang nk tahu camne nk wat Water Bed tu..

meh cni ibu gtau..

tapi ala2 jemari ibu punya style jela ye..

bahan-bahannya :

  • duct tape – ala ibu pakai yang orang wat binding dulu2 sebelum ada comb binding tu.. macam2 kaler ada kan..

DSC05388

  • plastik jernihyang ni paling kena ada.. klu xde mmg tak jadi la kan.. yang cam ibu wat tu ukurannya 3 meter.. klu kt kedai jual plastik lapik meja yang pakai gulung tu mesti ada..
  • gunting..hihi..
  • iron – seterika..mesti ada kan.. tp tak tahu la klu korg pakai yg wap ada stand tu…
  • kertas lukisan (A3)
  • Pembaris
  • Pensel

 

DSC04995

lipat kertas lukisan kepada dua bahagian..secara melintang..

weekend project

dari bahagian lipatan tengah tu buat garisan melintas dengan kelebaran 1 1/2 inci…

 

DSC05003

plastik dilipat dua.. so jadi 1.5 meter la kan.. kiranya kita kna wat klim tepi dia..(3 drpd 4 sisi) .. n kertas tadi kepilkan kat plasik tu..lebih kurang camni la..

 

DSC05006

then iron ikut garisan tu.. kiranya garisan kt kertas lukisan tu jadi penanda lebarnya la.. jgn lama sgt tau..agak2 plastik tu lekat je..jgn sampai cair lak..

 

DSC05007

lepas tu baru lekatkan pula dgn duct tape tu bg kuat n kemas lagi…

 

DSC05081

jangan lupa tinggalkan ruang utk isi air nanti..

 

DSC05083

mana2 bocor yang leh nampak dgn mata kasar tu.. korang tampal la dulu k.. nant bila isi air nanti perhati kan lg..klu ada bocor tampal la..

 

DSC05084

isikan air..pastikan korang bentang kat tempat rata tau..klu kt lereng bukit..senget la tilam air korang ni nant.. menggelongsor lak dia..

 

DSC05088

letakkan pewarna n lekatkan ruang yang terakhir tu.. tak yah risau warna tak sekata.. dilanyak dek bebudak tu nant..sekata la jadinya..

k.. enjoy…

cuba jangan tak cuba..

DIJAMIN MUDAH, MURAH & SUPER FUN…!!!

Tata… ^-^

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s