20 rahsia untuk jadi ibu yang happy…

Assalammualaikum..

Salam Jumaat semua.. hope semua pun sihat2 sahaja n happpppppyyyyy sentiasa.. ^-^

…..

Chronic Autoimmune Disease.. Rheumatoid Arthritis..Fibromyalgia.. Anemia..

macam2 la lg ada dalam list ibu.. life-long…

and ibu jaga sendiri anak3 ibu.. homeschooling lg..

Alhamdulillah… ^-^

but..ada ramai gak lak yang tanya camne ibu leh nampak happy je..

mean tak berpadanan dgn apa yang ada disebaliknya..

so kali ni ibu nk reveal la rahsia tu sbb adalah sangat penting utk kita jd mommy yg happy..

korang leh imagine camne mommies yg tak happy nk raise happy kids?

bg en.hubby lak.. kna ambik port la hal kegembiraan isteri ni..

klu isteri uollsz happy bkn ke korang pun senang hati..

tak la bila balik umah je rasa nk mati berdiri kan.. -____-

…deep breath…

IMG_4804

ibu guna wheelchair ada musim.. org yg ada invisible disease cam ibu je yg faham.. apapun maintain cute k..hihi..

 1. STRESS !!! Mengaku & Dapatkan Bantuan

jadi mommies ni mmg sgt tak mudah..admit je..takyah poyo.. adalah ok utk rasa kecewa,marah,letih, mood swing.. its not bad its normal .. Kiss mommy guilt goodbye now..yeah..i mean now!!!

2. KOMUNIKASI !!! Berkomunikasi  dengan pasangan korang.

jadi parent ni tugas berdua bukan sorang.. komunikasi dua hala adalah sangat sangat sangat penting k.. klu ada hal walau sikit pun..setel kan segera.. jgn bertangguh k.. sikit2 lama2 jadi bukit.. fasa anak dari bayi ke 3 tahun terutamanya, adalah fasa yg sgt kelam kabut.. so kita kena bekerjasama.. ini adalah tempoh yang boleh stresskan perkahwinan kalau korang tak leh nak handle or takde usaha nk handle.. Kalau tak happy dgn pasangan korang..leh ke korang happy besarkan zuriat korang bersama????

Bila rasa nk salahkan salah sorang dr korang ce try tukar tempat.. tukar peranan.. bg suami lak tlg la juga wife uolls kt rumah ni.. korang g keje 8 jam sehari..yg duk umah ni keje 24/7 kot..hargai wife2 korang sementara boleh.. kitorang kat umah ni nak guna toilet pun rasa nk menangis tau tak.. time tu la anak yg ni nak itu.. anak yg itu nak ini..  Apapun ibu bertuah Allah anugerah en.Ayah utk ibu yang kurang upaya kudrat kesihatan ni.. kerja rumah kami pukul rata.. sape sempat dia buat..

20150525_191614

pemandangan bila makan kt luar.. semua anak dgn en.ayah..mest nmpk ibu queen control sesangat.. ada orang tu suaminya slumber je mkan sedangkan wifenya tak sempat2 nk suap ke mulut dgn anak bgayut kt kaki..yg duk kt riba lg… prihatin la wei..

korang kena pandai2 la ek nk ceriakan lg perhubungan walau dlm tempoh2 stress..pampers berterabur.. mommies ni kdg2 rasa tak dihargaikan.. masalahnya lelaki ni kadang2 ada yg mmg tak pandai nk tunjukkan phargaan diorang..bkn diorg tak sayang cuma diorang tak pandai nk gtau.. so mommies.. plan a little fun.. korang ada rasa nk bunga..apa kata korang belikan bunga bg diorang.. betul best..try la ek..hihi.. nant korang ambik balik letak dalam vase atas peti ais..sebelah frame gambar kawin korang..^-^

1394073207750

3. BFF !!! We really need one.

yang ni mesti kna ada.. hubby tu hubby la..tp mesti ada bnda yang nk cite hal perempuan2 je kan.. ada masa perlu juga masa utk lepak perempuan2 window shopping.. wat spontan action..haha.. ibu mmg gila2 ckit n ibu ada sorang kawan leh layan smua tu.. untung la wa ada lu der…^-^

sronok wei.. kadang kna wat gak bnda2 spontan nih wat lepas stress.. cam g nursery bunga tu tapi kitorang tak beli bunga pun tp g bergambor cam kt Fraser Hills..pastu g bhgn sayur bergambar cam kt Cameron Highland. g try makanan yg kitorang tak pernah makan.. pusing2 n ambik gambar tetiba.. try it.. awesome!!! but..ibu bawa la anak skali sbb siapa nk jaga kan.. mana nk cari kwan yg serasi dgn semua anak uoolsssss wei.. so i’m happy knowing her..

IMG_20150129_090642

4. KEUTAMAAN !!! Utamakan yang utama..

bunyi cam senang je kan.. tp benda ni la ramai orang salah pertimbangan.. untuk kekal positif ialah camne kita guna masa kita..

kita ni semua manusia biasa..tenaga pun biasa..masa pun semua orang dapat sama je 24 jam sehari.. tp tak smua orang penggunaan masa tu sama ye tak..

cmnila.. klu kita ni nk kna nyapu rumah dulu (kerja rutin) tp waktu tu la anak ajak melukis..so apa lagi..tgglkan aje penyapu tu.. g layan diorang..diorang lg penting..selagi tak dilayan korang nk wat kerja pun tak senang kan.. bila diorang dh start fokus..kita leh la slow2 melepaskan diri n sambung kerja k..

pastu sebulan skali orang dtg mesin rumput kt laman..pastu kadang terbiar rumput tak bersapu sampai seminggu sbb tak sempat.. yela..anak2 ibu pantang ibu buka pintu depan..diorg pn nk main kt laman..bygkanla nanti penuh rumput kt kaki.. so aktiviti outdoor anak pun tertangguh lama.. penyelesaian ibu..tambah je upah ckit n minta org tu sapu skali.. setel kn.. ada bnda tu kita kna akui..duit diperlukan utk selesaikan masalah.. tambah RM10 je pun..masa yg dh jimat tu leh guna utk happy2 dgn anak.. 🙂

20150809_185043

Say, “No” to people who want more of your time.

Say, “Yes” to your kids when they don’t expect it.

5. HARGAI !!! Hargai setiap tindakan dan usaha anda

Buktikan pada diri sendiri yang kita mampu lakukan something yg mungkin kelihatan susah.. tricknya..rendahkan stardard keinginan kita tu.. jgn terlalu nakkan kesempurnaan.. simple kn..

antara trick lain untuk maintain aura positif korang adalah dgn hargai apa yg korang dh wat dlm sehari.. cthnya..pagi dh main dgn anak kt laman..ptg2 melukis dgn anak.. malam2 baca buku cite.. ok done.. ckup la tu..takkan nk jadual full cam kt asrama penuh..agak la wei… ada apa2 yg berubah ? Ada. Korang akan rasa tenang. CONFIRM…

ambil masa 10 saat stiap 1 jam utk hargai anugerah Allah pd kita.. dgn pipi tembamnya..senyuman dgn gigi rongaknya..jalan terkedek-kedek..dgn bau ucuk asamnya.. korang buat muka hodoh pun diorang gelak.. korang tak happy lagi ??? Relaks n enjoy atas lantikan rasmi sbg ibu oleh Allah SWT k.. ingat sng ke nk dapat..

20150809_185034

6. SELERA !!! Fahami selera anak n suami.

Fahami selera diorang akan memudahkan kerja korang.. ibu tak minum kopi..mmg tak leh masuk..bau pun tak leh.. tp memandangkan en.ayah ni kaki kopi gak la..so ibu kna la blajar la kan.. kta nk jadi isteri solehah.. Lg satu ibu ni sgt kurang la dgn menu kari2 ni sekali en.ayah n anak3 smua kaki kari.. amekaw.. diorang ni hari2 kari pun tak lari.. so kna blajar n Alhamdulillh kna la dgn selera diorng.. jadi…bila ada hr ibu ni pening nk masak apa.. seng cite..kari la.. apa lg..

klu si Mikael lak dia ada lain macam ckit.. ada pinggan dia..ada cawan dia.. mmg org kta cam manjakan sgt dia tp dia ank ibu kan n dia pun akan minta dgn sopan je…

cthnya.. ” ibu..Leh tolong buatkan Mikael Milo tabur tak? dalam cawan robot nk ais dua,milo tabur dua sudu pastu letak straw.. “

amekaw..dahsyatkan.. tp bila ibu hidang n dia kata terimakasih.. apa lg ibu nak.. ^-^

ibu ikutkan aje sbb diorg ni semua susah makan pastu malam2 nangis kembung..ibu gak yg tak hepi.. kt umah ni color nasi pun leh request tau..

1411312002584

kari versi Jemari Ibu..hihi..

1411312005657

ni nasi untuk bebudak.. mcm2 kaler ada tau..hitam je tak pernah lg..

7. KETAWA!!! biar sampai kuar airmata pun takpe..

anak2 ni suka tgok kita ketawa..kdg diorang tak tahu point pun tp duk join skali. so klu ada bnda yg mmg lawak tu.. ketawa je la ek.. even diorang tak tahu yg korang gelakkan diorang sebenarnya..so what.. lgpun kajian mbuktikan yang ketawa ni leh produce happy brain chemical serotonin.. ketawa je tak yah nk control ayu sangat la mommies ek.. mgkin muka korang kelihatan hodoh tp kehodohan itu membawa senyum manis kt muka anak.. korang tak happy?

20141214_122525

8. MENANGIS !!! lepaskan sampai anda boleh ketawa..

ada masa mmg kita akan rasa down sgt2.. nk menangis je rasanya.. so tunggu apa lg..nangisla.. tu penawar Allah bg kt kita wanita2 ni.. nape nk tahan2 kan..? Lepaskan.. klu kna teresak-esak pun belasah je.. jgn la kt dpan anak2..sian diorang nanti diorang lak akan rasa serba salah.. ni nk gtau rahsia ckit.. masuk bathroom..pasang shower..nangis..all out.. pastu nant bila kuar mata bengkak n anak tanya gtau jela mata ibu masuk sabun.. simple.. genius kan..

9. ABAIKAN !!! persetankan smua cakap2 orang yg judge cara korang jaga anak.

takde parent yang sempurna k.. sentiasa je usaha ke arah tu.. lantak apa orang nk kata.. kita lebih kenal anak2 kita.. jgn sbb nk puaskan hati orang family kita yg huru hara… cthnya ibu wat aktiviti outdoor,,waterplay..bg anak main lecak ada yg ngata jijik la bagai.. sedangkan aku ni simpati doh dgn nasib anak2 ko..

20150320_184736

nampak..siap ada nak orang lain join sekali k.. betapa cool nya ibu ni.. (hidung kembang kempis)

10. LANGGAR !!! ada masa kna langgar peraturan..

yang bestnya…mana2 peraturan pun hakikatnya mmg mjemput rasa ingin dilanggar kn..kn..kn.. tp berpada la.. korang ni pun.. cthnya tak leh mkn aiskrim waktu hujan..sesekali belasah jer..mesti diorang sronok sgt.. pastu kna mandi sblum kul 9..sesekali weekend ni bg je diorang bermalas malas..mand lewat ckit.. bnda2 cm ni kna ada.. ikut rules rumah memasing la ek..ikut kesesuaian anda ler…. ^-^

11. COMOT !!! berkaki ayam n get messy

sronok wei..anak2 pun happy tgok kita join diorang.. malu ??? dh lupa ke point ke 9 …

DSC05382

12. MINAT !!! Share minat dgn anak.

cthnya korang ni nak berzumba..nk aerobik la bagai..tp anak2 camne lak kan.. so pasang lagu yg diorg leh layan n ajak diorang join sekali.. kn best..leh joget2..anak happy.. ibu happy..bakar kalori..

DSC06118

ni share minat dgn Mikael.. kitorang isi air dlm botol air mineral shell tu pastu picit konon2 tu senjata.. berlari satu laman..bestweiii kalah huawei..

13. KERJA RUMAH

latih anak bantu dgn kerja rumah secara tak langsung.. cthnya baju dh pakai masukkan terus dlam bakul khas takdela ibunya nk kna g ngutip kt bilik dia lak.. pas makan/minum silakan hantar sendiri ke sinki..klu diorang rajin nk cuci..biarkan je jgn potong mood diorang..nant klu tak bersih korang cuci la balik..bkn susah pun.. bila diorang dh terbiasa kn kurang ckit kerja kita ni mommies..

IMG_20141212_115830

ni waktu Mikael umur 4 tahun.. tak yah disuruh.. belajar dr pemerhatian..Alhamdulillah..

14. SPA!!! Sental Pakai Air..

hihi..kontroversi je point.. kt cni maksudnya..manjakan diri tp takyah berhabis nk ke spa..wat sendiri kt umah je..beli scrub..ha sental.. pastu titiskan aromatheraphy oil tu dlam air mand.. gi petik siap2 bunga kt laman ke..korang jgn main cantas je bunga senah tuh..nant dia ngamuk ibu taknak tanggungjawab ye.. mand bunga ni senang je..ltak bunga, daun sirih, limau purut.. smua tu medium pencuci.. bunga wat tipu aura kita..eleh perempuan kan suka bunga..mainan minda smua tuh.. (habis aku kna pasni dgn yg bg service mandi bunga) tak yah khurafat sgt nk ‘kena baca-baca’ bagai .. yg penting S.P.A k.. ^-^ ni bg yg tak mampu cm aku.. yg mampu g la SPA mana pun..nk berendam dlm jakuzi sekalipun..

15. AHHH!!! What ?

Make your space beautiful.. cam ibu adalah satu ruang dlm umah ni utk ibu berbloging bagai.. so korang pun mest ada satu kn.. almari solek ke.. cantikkan port korang tu..letak bunga segar.. gambar2 orang tersayang yg macam2 mimik muka..  saiz ruang tu tak penting yg penting kegunaan n jiwanya.. mak aih..hihi.. jadikan tempat tu tempat yg leh korang kata “ahhhh…leganya..” bila dapat lepak kt situ..korang ingat apa td? hamboii.. biasa tuh..

DSC04650

16. SYUKUR !!! Allah beri kita peluang.

Ambil masa n renungkan betapa bertuahnya kita dikurniakan anak2 dlam kehidupan kita.. tak terfikir ke kita how sunyi nya klu diorang tak wujud dalam hidup kita. Ini akan buat kita akan tambah sabar dgn segala karenah diorang.. n percayala bila kita mampu mensyukuri nikmat yang ada pada kita walau sekecil mana pun ia..kita akan happy.

DSC01048

17. TQ!!! Budayakan ucap terima kasih..

ucapan terima kasih adalah ucapan yang mampu membuat orang yang menerimanya tersenyum sepanjang hari.. even strangers.. korang pn akan rasa senang hati.. apa kita beri..itu kita dapat.. bila korang g jln2.. beli barang ke apa ke.. ibu tgok bila ambil baki tu nak say tq kat cashier pn tak leh.. pastu g mkn kt kedai..pelayan duk lapkan meja korang pn korang wat tak nampak je.. aduhai.. adab mana wei.. tak hepikan orang tp nak hidup happy..susahla..

18. TENANG!!! Memaafkan dan melupakan..

senang cite jagan berdendam.. apa yang orang buat kat kita percaya je yg Allah ada untuk judge dia.. Biar je mereka dgn dunia mereka.. kita maafkan je n lupakan..baru leh maju.. diorang yang banyak cari pasal tu sudahnya akan kat takuk tu je..pi mai pi mai tang tu juga tak kemana..

DSC06375

19. PELUKAN!!! Satu kuasa magis..

ini rahsia yang sangat utama.. ibu adalah ibu yg terlalu suka peluk cium anak.. pantang ada peluang.. pastu ibu sangat suka gomol2.. geletek2 n gigit2 manja diorang.. Hargai selagi boleh..lagi2 anak lelaki..masuk sekolah rendah kadang dh ada yg tak nak kena peluk dh..

DSC04417

20. ASLI!!! Jadi diri sendiri..

Tak perlu nk ikut orang lain.. lemas ma duk bungkus plastik ni..

…..

k la ..harap apa yang ibu kongsikan ni leh la korang cuba mana yg patut…

ikut kesesuaian..

ngantuk ar..

tata

^-^

20150608_220400

Advertisements

4 thoughts on “20 rahsia untuk jadi ibu yang happy…

  1. sweethafrizah says:

    Assalamualaikum..ya Allah…seronok baca perkongsian ibu…

    Terima kasih…. Saya pon tgh cari tips2 nk jd ibu yg happy… Ohhhh..

    Sudi2 jln2 blog sy…

    Nk follow blog ibu tp tak jumpe button follow..huhuhu

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s