KUASA 3 PERKATAAN UNTUK KURANGKAN PENGGUNAAN TENAGA DALAM PARENTING

Assalammualaikum..

BOBOI BOY KUASA 3..

HAHA.. dah lama ibu menyepi tetiba lain macam lak ek..

dont worry..ibu ok lg..In Sha Allah..

Lama menyepi sebab ibu ni guna perkhidmatan internet percuma dari program kg. Tanpa Wayar.. makanya bila ada masalah dengan line tenet depa maka bermasalah la juga line tenet ibu.. tak lama pun line nyer problem cuma ibu ni la yg kurang ada mood nk berbloging coz sibuk dgn El Bros ibu..cuti sekolah ni kan… ^-^

DSC07807

cuaca yang indah untuk sarapan santai di luar..

k.. now nak cite balik hal kuasa 3 perkataan nih..

……

Pernah tak kadangkala or selalu terjadi bila mana korang baru je nak menarik nafas lepas penat uruskan kerja2 umah ke apa..

and time tu la anak korang ni cam mengada sangat..

macam ada je yang tak kena..

nk berebut mainan la bagai..

berwrestling la dgn adik dia hanya sebab nk rebut kereta LEGO yg dpat waktu isi minyak kt SHELL.. (Mikael la..siapa lagi kan..)

korang mesti merasakan kebengangan yang teramat sangat..

nak debik rasa tak patut lak kan..

n ada masa mesti korang wat dek je n kata..

” gaduhla korang “

“nangis kuat lagi”

“kuat lagi suara tu”

“campak semua mainan tu”

GULP…

tak yah wat2 terkujat lak..ngaku jela..mesti pernah kan.. ^-^

mula2 memang konon kental la kan..

pekakkan telinga butakan mata..

abaikan je keadaan riuh rendah tu kan..

tp takde maknanya..

mesti angin gak akhirnya..

so ni ibu nak share ckit tips

supaya korang masih leh kawal keadaan

TAPI dalam masa yang sama korang still leh jimatkan penggunaan tenaga korang..

IMG_20140820_225125

setakat nih kat rumah ni menjadi la trick yang satu ni..hihi..

jeng…jeng…jeng…

PILIH ANTARA DUA

(sambil wat simbol peace..ironi kan..^-^)

jangan lupa senyum ye sambil wat trick yang satu ni..

senyum tu leh tambah kesan dramatik..

n leh wat anak korang goyang ckit..

bila korang sebut je perkataan azimat tu..confirm first skali diorang akan fokus kat korang..

klu tak korang cakap apapun diorang wat slumber je kan..

pastu..diorang akan suspen tunggu apa pilihan yang diorang ada…

diorang ingat diorang leh psiko kita.. kita psiko diorang balik..

hahahaha..(dengan nada jahat mak2)

IMG_20140809_124228

hihi..kerja ibu waktu Thariq tido.. ^-^

bila diorang dh pay attention..

(pada korang yang duk jerit2 dr td tp diorang wat cam korang tgh karaoke n bukan cakap dengan diorang pun)

then korang berilah pilihan apa yang diorang ada.

” nak kongsi ke nak simpan? “

” nak kutip simpan ke nak ibu buang? “

” simpan mainan n makan dulu atau ibu simpan mainan tu sampai minggu depan ?”

SAM_0520

ha..nampak..

budak2 ni dia suka control keadaan.. kalau boleh dia yang nak wat keputusan untuk kita.

so..let it be..tapi kita kna bijak la..

kira ni win-win situation..

diorang leh wat keputusan tapi kita yang tentukan pilihan..

pilihan tu memainkan peranan yang besar..

kita hidup ni kalu takde pilihan stress wei..

cam kita la..ada pilihan nk g debik ke nk buat tak tahu je..

nak ikut tips ibu bagi ni ke or ada tips sendiri..

pilihan tu ada kan..

so kalu diorang kena follow arahan mutlak dr kita tanpa pilihan.. stress wei..

cian diorang..

DSC03783a

kalau korang dah master trick ni..kuar g shoping pn senang je.. tak yah risau anak nk borong satu kedai..

tapi ..korang jangan tak tahu bebudak ni kadang2 kental gak tau..

BILA DIORANG BUAT PILIHAN YANG TAK KORANG DUGA…

HA.. korang jangan lembut hati kat sini..

make it simple..

dah beri dua pilihan kan..klau diorang pilih yang korang tak suka nak buat..

KORANG TETAP KENA BUAT..

sebab tu … JANGAN BERI PILIHAN YANG KORANG SENDIRI TAK MAMPU LAKSANAKAN K.

diorang ni ada masa cerdik sesangat n lagi tahu kelemahan kita nih..

jangan benarkan diorang psiko kita k..

never ever.. bahaya..!!!

Apapun..pas korang laksanakan pilihan diorang yang tak best tu..

tunggu keadaan tenang n ajak diorang borak2 jelaskan tentang tindakan korang tu..

makan aiskrim ke.. coklat ke..

kadang2 lepas some situation yang tegang ni, klau kita pandai hubungan leh jadi lebih erat..

cam pelangi after hujan..

IMG_20150506_151151

^-^

Selamat mencuba.. tak mau marah2 ek..

sayang semua…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s