Pentingnya “ART” untuk budak-budak

Assalammualaikum..

cam biasa..ibu harap semua pun sihat.

mana yang tak sihat tu jangan lupa makan ubat, jaga diri n smoga cepat sihat..

mana yang dah ada rasa bunga2 nak tak sihat tu.. ambilla langkah awal segera k..pandai2 la..^-^

hari ibu nak cite hal betapa pentingnya art dalm hidup bebudak ni and hidup kita ni sekali..

ramai kita2 la ni yang dah mula homeschool kan anak..

mana yang bekerja tu dah siap awal2 percaturan nak raise anak yang bijak kan..

BIJAK DARI PERSPEKTIF MANA YANG KORANG NAK SEBENARNYA?

kebanyakkannya yang ibu nampak.. ramai yang terlalu fokuskan pada pencapaian akedemi..

bukan tak bagus tp kadang tu nampak sampai nk stress lak..

bila korang stress aura stress tu turut terpalit la kat anak2 nih..sian diorang..

bebudak ni kerja diorang ialah MAIN..

bnda utama dalam hidup diorang ialah main..

makan nak main..

minum nak main..

main mestila nak main kan..

tidur pun nak main..

soalt pun mula2 main2 dulu..

nampak.. so kita kena bijak ambil kesempatan dgn bnda nih..

Belajar kena SERONOK.. Main itu SERONOK..

so..ada faham???

SAM_0798

BELAJAR MAIN. MAIN BELAJAR

antara cara main sambil belajar yang diorang tak berapa perasan sangat yg diorang tengah belajar ialah ART!!!

(^-^)

ni nak cite hal ART.. ha.. baru nak mula..yang panjang lebar tadi tu intro je baru tu.. baru start2 ngomel..cobaan..

yang ini betul2..bukan cobaan..hihi..

Budak2, kanak2 yang seumpama dengannya la..secara semulajadi memang suka ART..

DSC07052

melukis..

mewarna..

buat bunyi-bunyian..

menari..

menyanyi..

tengok tv..

n macam2 lagi..

IMG_20150514_200913

tapi biasanya yang kita bagi diorang layan lebih..tgok tv..kn..kn..kn..

tp korang perasan tak klau kat sekolah lebih2 lagi sekolah2 tak berapa elit,

sekolah luar bandar ke,

pinggiran bandar ke..

subjek apa yang selalu di anak tirikan..????

“ART”

SAM_0930

mean kalau siapa masuk kelas seni ni biasanya yang lembap la..

kiranya diorang tu golongan yang tak layak nak msuk kelas sains ke, kelas akaun ke..

ADA KE PATUT?

pandangan klise camni buat seolah-olah ART ni langsung tak menyumbang kepada perkembangan otak..

korang tahu tak.. Antara langkah awal nak anak bijak dalam sains n matematik ialah dengan ART!!!

DSC07096

tak tahu.. ni ibu nak gtau..

apapun yang ibu nak fokuskan kali ni adalah mengutamakan untuk golongan kanak2..

remaja n ke atas tu lain kali la ye..

Kita selalu dimomokkan n rela kna momok dgan santapan klise bahawa ..

otak kiri untuk berfikir n analisis..simplenya untuk sains n matematik..

otak kanan lak untuk emosi, creativity..kiranya yang untuk art2 smua ni kt otak kanan..

walhal otak kanan n kiri ni must work together la utk dapat hasil yang cemerlang, gemilang, terbilang..

IMG_20140824_170653

kalau tak nape la ALLAH letak otak kiri n kanan ni dalam satu kepala kan..

ironinya kalu peranannya tak berkait..baik letak dalam kepala yang berbeza kan..

mean seorang manusia ada dua kepala..

kepala kanan n kepala kiri..

IMG_20141104_225605

so bagi parent yang nk anak jd pelukis..takyah layan kepala kiri..biar je dia emosi n mati..

kalu nak anak jadi saintis..abaikan je kepala kanan je..susah2 pancung je terus..

bunyi cam kasar kn..

tapi perasan tak..kebanyakkan tindakan kita ni memang ke arah tu sebenarnya..

renung2 kan la..

20150620_110433

 Kalau korang nak tahu ART ni peranannya tersangat la besar dalam perkembangan otak anak2 kita.

ni nak share ckit dengan korang

KEBAIKAN, KELEBIHAN MENDEDAHKAN ANAK DENGAN “ART”

  1. Diorang belajar untuk berfikir dengan kreatif. Mengalakkan pemikiran yang lebih terbuka. “ABLE TO THINK OUT OF THE BOX” 20150309_202658
  2. Belajar dengan memerhati dan menggambarkan, menganalisis, mentafsir. Cthhnya korang duk sibuk ajar bab warna.. tp pegang warna tak pernah.. Apa cer? Bila korang libatkan ART.. bukan setakat korang leh ajar kenal warna bahkan korang leh bagi diorang bereksperimen dengan warna.. contohnya apa akan jadi bila warna hijau campur warna kuning? dr busy book leh ajar bnda ni tak? so kna ada libatkan ART.DSC07088
  3. Membantu diorang luahkan perasaan dengan kata2 mahupun bukan kata2.. melalui lukisan contohnya.. jika kita leh bagi perhatian ckit kita leh tgok mood diorang or emosi diorang melalui lukisan n pilihan warna..IMG_20150510_102103-1
  4. Latihan penyelesaian masalah and critical thinking. cthnya.. camne nak tampal kertas pada kertas lain..penyelesaiannya ..need glue.. nampak simple tp ni salah satu pelajaran tau.. kna dh masuk tadika anak baru nk kenal gam tu apa.. haru.SAM_0749
  5. Menyedari bahawa sesuatu keadaan tu ada pelbagai jawapan yang betul.. cthnya.. lukisan gunung.. boleh jadi hijau, boleh jadi kuning..boleh jadi biru.. ART is FREEDOM.DSC06849
  6. School / Homeschool  can be FUN, Playing can be LEARNING..so..’FUN LEARNING’ ^-^DSC09234
  7. Belajar bergaul dengan golongan sebaya mahupun orang dewasa. ART Playgroup..IMG_20150122_160232
  8. Boleh menyinar and pergi jauh dalam bidang art even dgn cabaran berbentuk fizikal, emosi.. Zaman skrg ART boleh wat duit ma…DSC03714 copy
  9. Membina keyakinan diri.. ART is FREEDOM, again.. bukan hanya ada satu cara or teknik khas dlam ART.. Setiap anak akan rasa dihargai n bebas bekarya kerana YANG PENTING BUKAN HASIL TETAPI PROSESNYA.DSC08849

Sekarang korang dah nampak kan camne besarnya peranan ART…jgn pandang enteng ya..

^-^

hihi..bersungguh betul ibu nak korang bagi anak korang berART kn..

yela..ibu kecik2 dlu tak dapat..

nak dpat pensel warna pun susah..

so ibu faham la apa rasanya..

sebagai parent mungkin kita rasa tak penting tapi bagi budak2 lain perkiraannya..

cthnya bandingkan perbezaan tahap perkembangan imaginasi antara budak yang ada 12 batang pensel warna,

dengan budak yang ada 36 pensel warna, krayon, watercolor..

DSC07113

korang faham kan apa yang ibu maksudkan..

ibu dlu waktu sekolah tgok pen cikgu yang sebatang ada 3 ke 4 warna tu pun dah teruja semacam dh..^-^

nak bagi korang nampak jelas lagi..

NI ANTARA KELEBIHAN ART MENGIKUT :

SENSORY

SAM_0751

melatih n menguatkan lagi kawalan otot halus serta menguatkan eye-hand coordination

(memegang and belajar control berus lukisan, krayon, gunting dan macam2 lg art tools)

PRAKTIKAL

DSC07060

Lebih memahami tentang warna, bentuk, garisan, permukaan, tekstur.

bukan hanya teori.. teori tu penting tapi kena ada praktikalnya juga..

bayangkan korang belajar microsoft Word tanpa guna komputer.. huhuhu..

KEYAKINAN DIRI / MERASAI KEJAYAAN

DSC07078

ART ialah sesuatu yang berkonsep end open..

apapun hasil akhirnya adalah bergantung kepada yang menghasilkan..

tak ada guideline..

jadi anak2 akan happy je..

pointnya mak pak jgn gatai nak judge hasil akhir anak korang ek..

klu korang tgok karya pelukis terkenal pun kadang korang nampak cam ntah apa2 ntah tp harganya mak aiii..

MATEMATIK

SAM_0737

mempelajari tentang pelbagai bentuk, ukuran, garisan, lengkungan.. etc..

SAINS

20150705_185037

contohnya sesuatu warna akan berubah bila dicampur dgan warna lain..

warna air takkan menghilangkan krayon..

kapur akan menghasilkan buih bila direndam dalam air..

ada hasil lukisan yang berubah tekstur bila dh kering..

Baking pun merupakan antara bentuk ART yang melibatkan sains..

peranan baking soda contohnya..

KEMAHIRAN BAHASA

DSC08785

Anak belajar utk menerangkan apa yang mereka hasilkan..

Rafael yang speech delay pun dh mula nampak kemajuan bila libatkan ART..

dia lukis then dia dtg gtau ibu apa yang dia lukis..

even lukisan dia tak nampak pun cam apa yang dia lukis..

tu imaginasi dia hak dia..

yang penting dia dah nak buka mulut ^-^

KEMAHIRAN MEMBACA

IMG_20150510_102103-1

jangan salah faham..

membaca yg ibu maksudkan kat cni bkn cam membaca buku..

tp more kepada membaca melalui simbol..

cthnya cuba korang lukis sesuatu yang ada jln cerita

n minta diorang cerita apa dalam lukisan tu

KEMAHIRAN BERSOSIAL

DSC09514

dgan ART diorang leh belajar bersosial..camne?

kongsi kertas, kongsi warna, kongsi gunting..

tunggu giliran nak guna..

n last sekali bertanggunjawab dgan apa yang dah dibuat..

mean kna kemas sama2 la sepah2 tu.. hihihi..

Bila diorang hepi..takat kena kemas tu xde hal la..

SO..ENJOY !!!!

^-^

Advertisements

One thought on “Pentingnya “ART” untuk budak-budak

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s