TIPS PALING SIMPLE & SANTAI DALAM MEMBUDAYAKAN ‘ART’ DI RUMAH

 

Assalammualaikum..

nak ngomel byk2 pun tak guna..

bosan lak korang kan…^-^

so bagi yang dah tahu betapa pentingnya ART dalam perkembangan otak anak2 kita..

TAHNIAH SEBAB AMBIL TAHU

n kalu korang ada rasa cam susah je nk start ..

apa kata cuba try test tips2 ni.. 😉

ibu jamin ini adalah tips yang paling simple dan yang paling santai untuk korang praktikkan..

ni ibu nak share tips

camne ibu jadikan ART sbg antara aspek penting dalam perkembangan otak anak3 ibu kt umah ni..

• Ibu SEDIAKAN SATU RUANG KHAS yang menempatkan ART & CRAFT TOOLS KAT TEMPAT YANG MUDAH DIAKSES OLEH ANAK2 bila2 diorang suka dan bukannya simpan dalam kotak pastu letak atas almari..biar sampai berhabuk setahun sekali baru guna..

• HARGAI semua artwork diorang..ada yang tampal kt dinding ada yang simpan elok2 dalam kotak.. ada masa buka n belek2 semula..ni pun leh jadi antara aktiviti waktu bersantai satu family.. best wei…

img_20160627_103910.jpg

• BACAKAN BUKU CERITA.. pastu bg kertas n suh diorang lukis.. bila diorang tanya nak lukis apa korang gtau la suka hati la nak lukis apa pun takpe.. percayalah..diorang akan lukis yang berkaitan dengan apa yang diorang baru dengar tadi.. leh gak wat tips ni lepas tengok satu2 movie kt tv.. senangkan.. ni bantu diorang kembangkan lagi imaginasi diorang..

20150307_171739

• PERHATIKAN sekeliling.. ART bukan hanya drawing,painting, crafting.. photography pn salah satu cabang art.. bila kitorang hangout, lepak taman ke, g mana2 la mmg bawa kamera..ibu selalu ajak Mikael tgok sekeliling.. cthnya.. cari huruf T..dia tunjuk tiang lampu.. cari huruf O..dia tunjuk tayar kereta.. so korang faham.. santai2 je korang dah sambungkan sel2 otak diorang kan..

DSC01880

• ENJOY ART kat rumah.. jgn suh diorang je wat.. parent pun libatkan diri.. ART ni best la wei..Takut nant dh start korang pulak yang lebih2..^-^

• REMIND sentiasa pada diri betapa pentingnya ART ni.. memasak, menjahit, kemas umah..semua pun ART..so kita semua takleh pisah dgn ART kn..

setakat ni la dulu..nant ada masa ibu update lagi.. bagi yg tak jelas lagi tentang kelebihan art ni..leh jengah kat sini https://jemariibu.wordpress.com/2015/12/10/pentingnya-art/ .. 

apapun be happy k..

happy parent..
happy children..
happy family..
happy community..
^-^
tata…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s