WeFie Scavenger Hunt di Felda Gedangsa

Assalammualaikum..

alamak lamanya tinggal blog ni berhabuk..busy benar la ibu nih.. byk sgt projeknya..hihi..

sebulan yang lepas.. 19 Disember 2015,

Jemari Ibu Playgroup bekerjasama dengan Pusat Internet 1Malaysia Felda Gedangsa dalam satu program..

hahaha.. cam skema lak ayat aku.. nyampah ar..

camnila.. kitorang wat satu games.. n dgn slumber kitorang bg nama “WeFie Scavenger Hunt”.. ^-^

dimana setiap group akan dapat clue yang sama berkaitan tempat di Felda Gedangsa..

bukan la satu Felda Gedangsa ni but tertumpu pada area Gedangsa Square gitu..hahaha..

then..diorang kena fahamkan clue yang sgt simple tu n kena wefie kt tempat berkenaan

but ada juga point yg diorng kna selfie..

disebabkan tak faham arahan betul2 maka byk kali juga la diorang ni berlari ke sana sini..

best la..rugi siapa tak join..

yang bestnya.. di Felda Gedangsa BELUM PERNAH diadakan games seumpama ini..

kira diorang ni antara yang beruntungla.. hihi.. ^-^

hadiah tak la mewah but ckup la untuk seronok2..

antara objektif aktiviti ini diadakan ialah :

mengisi masa pelajar sekolah yang sedang bercuti sekolah waktu tu

memberi pengalaman ala2 games kt TV tu.. selalu tgok tv je kan.. sesekali bagila rasa.. bukan apa..ibu pun membesar kt cni.. ibu faham betapa anak2 kt cni dahagakan aktiviti camni.. kalau ada aktiviti pun asyik2 jamuan, check kesihatan, baca yassin.. pastu ulang balik benda yang seumpamanya.. kalau ada aktiviti lain pun..memasak, menggubah.. pastu bawa je gubahan dari rumah..alamak..siapa yang gubah cik..? Aunty kedai bunga Tg.Malim ker.. Tak best ar.. tp tak tahu la kalau ada pihak2 bertanggungjawab kt Felda ni ada wat aktiviti2 lain.. klu ada nape ibu tak tahu ek..? maknanya korang ada masalah dalam penyebaran maklumat la tuh.. jangan tak wat hebahan tapi heboh orang tak datang dh la yer.. dh melalut aye.. maap..maap..

pastu, kitorang wat games outdoor ni sebab diorang ni kalau tak terperuk duduk mengembang kt PI1M yang ada aircond tu, diorang meronda satu Felda Gedangsa ni naik moto..Harga minyak naik ke turun ke…fenemona yg satu ni mmg tak berubah.. so kita wat ni bg diorang berpeluh ckit.. waktu wat ni baru tahu stamina masing2.. kalu nak tahu ada yang dr pintu PI1m nk ke kedai D’Mart depan tu je dh mengah.. mahu taknya.. duk naik motor je..langsung tak nak berjalan ke naik basikal ke.. so games ni kitorang wat undang2 TIDAK BOLAH MENAIKI MOTO SAMA SEKALI..mandi peluh diorang weh…hihihi..

Aktiviti ni juga untuk menguji kemahiran berfikir masing2.. yang mana diorang kna bijak fahamkan clue n susun gerak.. supaya takla kejap g sana jap kesini.. n nk diorang faham kepentingan ilmu/akal dalam kehidupan ni.. kekuatan tenaga tu penting tapi ilmu pengetahuan tu lg penting.. cthnya group gegirl yg sgt lemah lembut ni pun leh kalahkan group lelaki yang nmpak cam hebat.. hihi.. sebab..gegirl ni pandai susun gerak.. diorang fahamkan arahan n susun yang mana perlu diorang g dulu n yang mana kemudian.. so tak la macam satu group ni.. balik awal gila rupanya tak faham arahan.. kena kuar balik start semula.. +______+

Aktiviti ni pun kira usaha yang sgt simple utk ajar diorang bekerjasama.. dimana diorang kena bgerak dalam kumpulan.. tak leh berpecah. maklumla ada antara ahli group tu yg agak berat..so diorang kena tunggu..gerak sama2.

Pd awal games stiap group diberi satu bungkusan rahsia yang dijadikan amanah.. diorang kena selesai kan semua arahan dalam masa yang sama kena jga bungkusan tu supaya tak rosak.. ni pun sesimple simple kaedah untuk terangkan kt diorang ni betapa pentingnya kita menjaga amanah walau dalam apa jua keadaan sekalipun..

Games ni gak nak bagi diorang kenal tempat2 dalam Gedangsa ni.. diorang kenal tp kadang tak ambil port pn.. kira ni cam melancong dlm Felda Gedangsa la.. pastu ambik2 gambar kn.. selalu naik moto je tak sempat ambik gambar.. kihkihkih..

Apapun korang enjoy je la gambar2 ni k.. yang penting kita enjoy kan..

share_tempory

taklimat sedang diberikan.. semua tgh excited gitu…

DSC00079 copy

sebelum berlepas..semua comel je..tunggu jap gi..mandi peluh weh..

share_tempory (2)

tu dia.. semangat diorang ke point pertama.. Kedai D’Mart utk mendapatkan bungkusan misteri.. ingat senang nk dapat.. wajib kena la dulu dgn bebudak D’Mart tuh..

share_tempory (3)

ke PI1M semula utk dapatkan clue didalam belon yang bertepung.. ku putih..ku putih.. brula putih ^-^

share_tempory (6)

antara huru-hara sepanjang aktiviti..ada yang kena patah balik.. punya dah rilek2 dh sekali rupanya ada yang tersilap.. sayang sgt..

share_tempory (19)

1st point.. lg satu group punya gambo..mana ntah.. maaf ye..

share_tempory (20)

“buai laju-laju” nasib tkde buai yang putus..klu tak ibu la yang kena bertanggungjawab.. πŸ˜‰

share_tempory (22)

“Seni Pantai Timur”

share_tempory (21)

“makan bola, tidur bola”

share_tempory (18)

“penempatan orang luar negara”

share_tempory (17)

“tempat si istimewa” ..yang tak tahannya ada yang g taman memula..mesti biasa dating tu..ha… kantoi.. πŸ™‚

share_tempory (16)

“kenduri boleh, jamuan pun boleh”.. yang ni best.. kebetulan hr tu mmg ada majlis resepsi kt situ ..leh bebudak ni bgambo skali dgn pengantin.. Tahniah Mr. Clement, wife & family.. smoga berbahagia selalu k.. (kawan sekolah ibu tu..klu aku salah eja nama ko sori ek πŸ˜‰ )

share_tempory (15)

“benang bertemu jarum”

share_tempory (14)

“jom ngeteh”

share_tempory (13)

“ABC… 123…” lawaknya untuk clue yg ni ada yg nak g cari kedai jual ABC.. kihkihkih..

share_tempory (12)

“emel zaman tok nenek” dgar senang kan.. ini antara clue yang wat diorang ni tak keruan..

share_tempory (11)

“SELFIE dalam terowong warna-warni” ada gak yang tak peka..leh dia WEFIE dalam tu.. nasib tak roboh.. ^-^

share_tempory (7)

bila smua wefie dh setel diorang kna hantar sorang wakil utk ujian menaip n sorang lg untuk wasap semua pic ke pihak penganjur untuk diadili.. time ni..gelabah memasing..ada yang wasap tak lepas la.. macam2 πŸ˜‰ ada yang kehausan n berebut nak duk bawah aircond.. tula..rajin sgt bersenam..

share_tempory (4)

“ujian menaip”

share_tempory (8)

sementara santai2 bagi hilang mengah tu..so ada la slot santai2 menerangkan serba sedikit apa yang diorang leh belajar melalui aktiviti td.. ada juga nasihat ckit bkenaan batas pergaulan n hal2 remaja skrg ni yang kecik2 dh nak bercinta..n bila tanya pendapat diorang tentang aktiviti ni ..Alhamdulillah positif..yg ni blum setel dh tanya bila nk wat lg.. In sha Allah ye.. Doakan ibu murah rezeki masa,rezeki sihat n rezeki duit.. ^-^

share_tempory (5)

sebelum penyampaian hadiah diorang diminta meneka apa yang ada dalam bungkusan amanah tu.. semuanya blur.. but yang lawaknya ada satu group ni try baling slow..n bungkusan tu cam melantun ckit..so dengan yakinnya dia baling kuat..maka pecah la telur yang dibalut dgn pembalut buah tu.. hahahaha.. ;-D

share_tempory (10)

penyampaian hadiah.. ni je yang mampu setakat ni..yang penting pengisian tu kan.. In Sha Allah lain kali kita jumpa lagi.. kita wat games lebih mencabar.. tungguuuuuu….

share_tempory (9)

dan ini lah juaranya.. mmg kaki selfie wefie kot.. πŸ˜‰ nampak..bdn besar takde hal la.. yg penting keinginan n usaha tu.. tahniah ^-^

Dikesempatan ini,

pihak Jemari Ibu Playgroup mengucapkan jutaan terima kasih

atas kerjasama penuh yang diberikan oleh pihak Pusat Internet 1Malaysia Felda Gedangsa.

Terima kasih daun keladi..lain kali kita wat onar lagi k..^-^hihi..

n terima kasih byk2 pada adik2 yang join program ni..korang sgt awesome.. πŸ™‚

In sha Allah ada rezeki kita wat aktiviti lagi k..

Start bulan Februari ni ibu terpaksa berpindah sebab en.ayah bertukar ke Felda Besout 3.

Apapun Jemari Ibu Playgroup akan still wat aktiviti k..

n kita dh ada perancangan untuk aktiviti sepanjang tahun 2016..

akan di update kemudian..

tata

^-^

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s